április2013 012

Óriás képek: Nagyon élvezik a gyerekek, ha óriás képeket rajzolhatnak, így nem szab határokat a képzeletüknek a rajzlap, írólap nagysága. Erre legalkalmasabb a csomagolópapír. Nem túl drága és 5 db van összecsomagolni, így több dolgot is lehet belőle alkotni. Mi az egyik ajtóra szoktuk felragasztani, így nem tépődik, nem csúszik el és sokáig lehet rá rajzolni, akár napokig is készülhet a kép. Most éppen tavaszi képet készítettünk az évszakos sorozatunkhoz zsírkrétával. Már létezik a nyári és téli kép is, ősszel megrajzoljuk az utolsó darabot is. Készítettünk már ujjfesték segítségével kéz- és láblenyomatos képet. Ekkor a földre helyeztük a csomagolópapírt és lehetett rajt megfestett lábbal sétálni, illetve kézlenyomatokat készíteni. Ez jó emlék arról is, hogy a gyerekeknek mekkora volt xy évesen a kezük, illetve lábuk. Kicsiknek megtaníthatjuk az egyes testrészeket úgy, hogy a csomagolópapíron körberajzoljuk gyermekünket, ők megrajzolják utána a szemet, szájat, orrot. Felöltöztethetik magukat rajzolással, színezéssel, nyaklánc, karkötő, fülbevaló is kerülhet rájuk, majd megnevezzük az egyes testrészeket. Ha felragasszuk utána az ajtóra a képet, akkor még napokig lehet rajt gyakorolni. Szintén csomagolópapírra készítettük el az autópályát is, bár ez nem elég tartós, kartonpapírból jobb megoldás, csak akkor nagyobb helyet foglal, így viszont össze lehet hajtogatni.

Riporter (óvodásoknak): Nevezzük ki gyermekünket riporternek és a család többi tagja lehet a riportalany. Keressünk egy mikrofonnak megfelelő tárgyat: játék mikrofont, papírgurigát, főzőkanalat, kiürült golyós dezodort, stb. Kérjük meg a gyermekünket, hogy kérdezze ki a családtagokat a kedvenc hobbijairól, pl.autók, foci, cicák, kertészkedés, sütés-főzés, zene, könyvek, stb. Mondhat híreket a televízióban is. Ha nehezen kezd neki, eleinte segítsük őt, esetleg úgy, hogy először mi leszünk a riporterek és őt kérdezzük kedvenc tevékenységével kapcsolatban. A játék során kérdéskultúráját és fogalmazóképességét fejlesztjük.

április2013 008

Növekvő sorrend (2 éveseknek): Rakjunk ki sort 5-6 játékelemből úgy, hogy a legnagyobbal kezdjük és a legkisebb kerül a végére. Lehet játszani ezt autókkal; karikákkal, amiket a sorba állítás után könnyedén felfűzhetünk a toronyra; egymásba illeszthető hordókkal, így könnyebb megértenie a kicsinek, hogy a kisebb hordót az egyel nagyobb hordóba kell beleraknia. Több alkalommal is lehet gyakorolni, majd pedig kezdődhet az újabb játék a kirakott tárgyakkal. Mi például az autóknak készítettünk akadálypályát a karikák és hordók segítségével, azok között kellett végigmenniük.

Utolsó 2 játékötlet innen. Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr885233899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása