3.téma:Esti nyugalom

Címkék: témák

2012.09.22. 20:41

Most,hogy elkezdődött az iskola sok helyen szóba kerül,hogy a gyermekek időben feküdjenek le,szoktassuk őket vissza a korai alváshoz.Nálunk mindig este 8-kor már ágyban van az összes gyermek,így nekünk,szülőknek jut egy kis esti nyugalom. Nem kellett átállnunk az iskolaidőszakra,mivel nyáron is időben feküdtek le a gyerekek.A fiúk inkább a nagy meleg miatt a délutáni alvást hagyták ki, így estére teljesen kifáradtak és semmi értelme nem volt annak,hogy engedjük őket tovább fennmaradni csak azért,mert nyár van.Csak nyűgösködés és tv-nézés származott volna belőle.Néha persze volt kivétel és este megnézhettek még 1 mesét,esetleg együtt a család valami vicces filmet.Augusztusban már hamarabb sötétedett,így megnéztük a csillagokat.Ha vendégek voltak nálunk,akkor csúszott a program,így szintén tovább fennmaradtak,de egyébként nem.Ezeket a kivételes eseteket persze jobban is értékelték,mint ha minden nap sokáig fennmaradtak volna.

Az esti nyugalom lényege a következetesség és a rendszeresség.Kivételek persze előfordulnak,de arról tudnia kell a gyereknek is,hogy csak egyszeri eset volt. Nálunk a következő esti rutin vált be:

  • A fürdetéssel kezdjük az estét,mivel 3 gyereknél ez már nem egyszerű,gyors feladat,ugyanis mindegyiket külön fürdetem.Este 6-kor fürdetem a kicsit (ez régebben 5 óra volt,mert korábban került ágyba,mint a többiek,de most már ő is csak akkor hajlandó lefeküdni,mint a fiúk) ,majd a középső fiamat fürdetem,végül a nagyobbik fiam fürdik meg.
  • Ezután következik a vacsora.Lehetőleg együtt az egész család.
  • Vacsora után nézhetnek mesét a szobájukban lévő tv-ben,amíg anya és apa híradót néz.
  • Este fél 8-kor kikapcsoljuk a tévét,össze kell pakolni a szobában az aznap délután elővett játékokat,kikészíteni másnapra a ruhákat.
  • Ezután kezdődik a fogmosás,pisilés.
  • Miután mindezzel végeztek leülünk mesét olvasni a szobában,énekelünk,vagy verset mondunk,imádkozunk,majd puszi és alvás.(Barnabás fiam (8) még viszi magával a telefonját,mert azon ébreszti magát reggel fél 7-kor)

Ezt a rendszert a gyerekek már úgy megszokták,hogy semmilyen ellenkezést nem vált ki belőlük,amikor egy-egy feladatnak neki kell állni és ezért szólok neki.Ha néha elő is fordul ellenkezés hamar le tudom csillapítani őket és csinálják a dolgukat.

Mint az előzőekben leírtam a gyerekek szobájában van tévé,de még soha nem fordult elő,hogy este lefekvés után nézték volna.Barnabás soha nem telefonozik lefekvés után,csak az ágy végébe lerakja és ébresztésre használja.Az egyetlen dolog,amit lefekvés után még csinálni szoktak az a beszélgetés,de azt is hamar leállítjuk,így reggel mindig kipihenten ébrednek.

Mivel alvás előtt nem néznek tévét,nem számítógépeznek,hanem egy megnyugtató,állandó rutin segítségével fekszenek le nem félnek a teljesen sötét szobában,nincs szükségük semmilyen esti fényre,sőt az ajtót sem kell nyitva hagyni.Barnabás (8) nyáron teljesen egyedül kint aludt egy éjszakát az udvaron egy sátorban.Éjszaka sem jönnek át hozzánk soha,hogy félnének és velünk akarnak aludni,így nekünk is pihentető az alvás.

Hamarosan leírom azt is,milyen szokásrendszerünk van a tévé nézés és az internetezés korlátozására. 

Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a cikket is. Ebből megtudhatjátok melyik korosztálynak mennyi alvásra van szüksége,illetve,hogy milyen hatással van a gyerekek tanulmányi eredményére,ha nem alszanak eleget.

Nálatok,hogyan zajlik az este?

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr144732897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

móka81 2012.11.22. 14:23:16

Nálunk sajnos nem ilyen egyszerű az esti elalvás :(
Két és fél éves kislányom este kilenc után fekszik, és reggel magától ébred hat és hét óra között.
Amikor még sikerült este nyolc körül elaltatnom, hajnali ötkor ébredt, és nem tudtuk visszaaltatni.
Úgy gondolom neki elég az a nyolc óra amit alszik éjjel. Nem emlékszem, hogy ennél többet aludt volna egyhuzamban születése óta.

fogdakezem · www.fogdakezem.hu 2012.11.22. 21:08:55

@móka81: Köszönöm,hogy megírtad a tapasztalatodat.Ha nektek nem gond a későbbi alvás,akkor nem kell rajt változtatni,biztosan alszik délután is.Mikor csak az első gyermekem volt meg mi is később feküdtünk le,de mikor elkezdődött az óvoda már nagyon elfáradt estére és nehezen kelt fel reggel,ekkor vezettük be a korai lefekvést.A másik kettő pedig már ebbe született bele és nekik ez a természetes.
süti beállítások módosítása