Kísérletezzünk: A tintagomba

Címkék: kísérlet

2013.10.17. 21:00

  Néhány angol weboldalon nagyon érdekes gyerekekkel végezhető kísérletre bukkantam, amelyeket szívesen kipróbálnák a gyermekeimmel is. Az eredményeket megosztom a kedves olvasókkal is, hátha kedvet kapnak a kísérletezésre, a világ dolgainak önálló felfedezésére. Az enyémek nagyon élvezik.

  nyár-ősz 098

  Első kísérletünk a tintagombával történt, ami saját ötlet mivel kisebbik fiam (5) nagyon szereti a gombákat. Megenni sajnos nem, de nézegetni, szedegetni, fényképezni igen. Igaz annyiból szerencsés vagyok, hogy nem eszi meg, mert így nem kaphat mérgezést egy esetleges szerencsétlen kóstolgatás miatt. Fiam által most már pár éve ismerkedem a gombafajtákkal, így ismerkedtem meg a tintagombával is egy gombahatározó segítségével, mikor a szomszédunk udvarán felfedeztünk néhány gyapjas tintagombát.

Ezek a gombák nagyon szép fehér gombák, melyek fiatalon ehetők, de később elkezd kinyílni a kalapjuk, az aljuk megfeketedik és fekete folyadék (akár a tinta) kezd el csöpögni belőlük, majd teljesen szétfolyik.

nyár-ősz 099

  Innen jött a nagy kérdés, hogy a tintagombából végül tényleg tinta lesz-e? Nos, kipróbáltuk. Leszedtünk 2 gyapjas tintagombát és egy tálba tettük. Másnapra már teljesen szétfolyt, megjelent a tál alján a tinta.

nyár-ősz 113 

A szára még kemény maradt, így annak segítségével kivettem a gombákat a tálból, hogy lehetőleg csak a "tinta" maradjon benne. Őszi sétánk alkalmából előző nap mikor a gombákat is gyűjtöttük szedtünk néhány madártollat, ezek lesznek a rajzeszközeink. Az asztalra újságpapírokat terítettünk, erre raktam a "tintát" és a lapokat, majd a madártollakat belemártottuk a gombatintába és már rajzoltunk is.

nyár-ősz 109

Tényleg tinta lett a gombából, bár meglepő módon bármennyire is fekete a folyadék a papírra barnás árnyalatban lehet írni. Nagyon jó kis rusztikus, régies írást, rajzokat lehet vele készíteni, bár arra készüljön fel mindenki, hogy ennek a tintának "szaga" van.  A végeredmény pedig ez lett:

nyár-ősz 116

Íme tehát egy természetes írószerszám és tinta, amiért nem kell fizetni, csak körül kell nézni a környezetünkben. Nagyszerű felfedezés, nagyszerű kísérlet! Próbáljátok ki ti is!!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr25522147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása