március2013 044Zokniállatok: Nagyfiam(8) szeretett volna valamit varrni igazi tűvel, cérnával, ruhaanyagra. Így jött az ötlet, hogy készítsünk zokniból kígyót. Kerestünk egy hosszú zoknit (apa lyukas zokniját) és kitömtük sok-sok lyukas zoknival. (Minden lyukas ruhát el szoktam tenni anyagnak, hátha jó lesz valamire.) Ezután fiam bevarrta a végét, majd varrt rá 2 gombot szemnek. Saját készítésű kis állatát nagyon szereti, vele van este is az ágyban.

Húsvétra készülve bukkantam rá egy nagyon egyszerű zokniból készíthető nyuszira. A két kicsinek én készítettem el, nagyobb fiam már egyedül csinálta. Mivel nem kell varrni, nagyon egyszerű megvalósítani. Hozzávalók: zokni, tölcsér, rizs, befőttes gumi, szalag. A zoknit a tölcsér segítségével töltsük meg rizzsel valamivel feljebb, mint a sarka. Ezután a gumival kössük el a végét. A szalag segítségével a sarok alatt kössünk masnit, így alakítva ki a fejet. A zokni szárát a gumi fölött vágjuk ketté, ezek lesznek a fülei. Ezután már csak meg kell rajzolni a szemet, szájat, orrot, farkat. Ezeket egyéb anyagokból fel is lehet ragasztani, aki ügyes ki is varrhatja. Képekkel ellátott leírását itt találjátok.

március2013 045Húsvéti képeslapok: A karácsonyi képeslapok olyan jól sikerültek, kreatívan lekötötték a gyermeket és még az ismerőseink is nagyon örültek neki, ezért most készítettünk húsvétiakat is. A nárcisz és a nagy tulipán mintája a tavaszi képekből maradt. Kiszíneztük, kivágtuk, felragasztottuk és szárat, levelet rajzoltunk hozzá. A hajtogatott tulipán leírását itt találjátok. Hajtogatás után ugyanígy ragasztás és rajzolás. A tojásos képeslaphoz kivágtunk egy tojás alakot, majd a lap másik oldalára felragasztottunk egy szép csomagolópapírt. Mint a karácsonyi lapoknál írtam, itt is ki lehet próbálni színes lapokból elkészíteni a képeslapokat.

március2013 046Kicsi-nagy (óvodásoknak): A kicsinyítést és nagyítást taníthatjuk meg gyermekünknek a következő játékkal. Nem túl egyszerű feladat egy óvodásnak. Rajzoljuk meg először a közepes méretű tárgyat. A gyermek feladata ebből kisebbet és nagyobbat varázsolni. A kisebb az egéré, a nagyobb az elefánté lesz. Ki is színeztethetjük a rajzot a végén, az egyes nagyságokat különböző színekkel. Sajnos én a színezésre nem tudtam most rábeszélni Norbit (5), de a rajzolást nagyon élvezte. Az általunk készített rajzok: kenyér, ház, hajó, labda és az óvodai jele, a dominó.

Ellentétek (2 éveseknek): Ismertessük meg gyermekünket néhány ellentétes fogalommal. Rajzok segítségével tanítsuk. Rajzoljuk le és beszéljük meg az ellentétes fogalmakat. Nálunk az ablak nyitva-csukva, sovány-kövér ember, alacsony-magas ember, keskeny-széles padló (ez lehet járda és úttest is). Mint láthatjátok Barbi (2) élvezte a játékot, mert a lap végén ő is megpróbált ellentéteket rajzolni. Többször elmondtuk a képekre mutatva az ellentétes fogalmakat és egyre jobban ment. Érdemes próbálkozni.

Utolsó két ötlet innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr715166324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása