8.téma: Cumi vagy ujjszopás?

Címkék: témák

2013.04.17. 22:40

április2013 007.jpg  Kezdő anyukákban felmerül a kérdés, hogy cumit adjon a gyereknek, vagy hagyja, hogy rátaláljon a saját ujjára ha szüksége van rá. Mind a cumi, mind pedig az ujjszopás a gyereket segíti abban, hogy megnyugodjon. Ez talán az első lépés a gyermek életében, amikor egyedül oldja meg a problémáit.

  Első gyermekem születése előtt én is gondolkodtam a döntésen. Mindkettőről hallottam jót és rosszat is, végül egy délutáni séta segített eldönteni mit válasszak. Nagy pocakkal sétálgattam a városban mikor megláttam egy 2-3 éves forma kisgyereket cumival a szájában. Kis idő múlva el kezdett  beszélgetni a szüleivel úgy, hogy közben a cumi végig a szájában volt. Nos, ez számomra egy nagyon negatív élmény volt, ezért úgy döntöttem, hogy én soha nem adok a gyermekeim szájába cumit, mert nem szeretném, ha így beszélnének velem. Kicsit nehéz volt megtartanom, mivel első gyermekem hasfájós volt és rettentő sokat sírt. 3 hónapig tartottam magam az elhatározásomhoz, majd úgy döntöttem megpróbálom a cumit, hátha segít. Kisfiam kiköpte rögtön, ahogy a szájába került. Egyetlen cumis képe van, amikor az újdonság miatt pár percig a szájában tartotta. Nem próbálkoztam tovább, erőltetni nem akartam. Későbbi tapasztalatim azt mutatják, hogy a legtöbb cumis kisgyereknek beleerőltették a cumit a szájába, örülök hogy nem így tettem. Sokkal természetesebbnek tartom az ujjszopást (mindig kéznél van,nem veszik el), amire aztán kisfiam is rátalált és jó barátjává vált a pelussal együtt. 2,5 éves korában teljesen egyedül, veszekedés, praktikák bevetése nélkül leszokott róla. Beteg lett, nagyon náthás volt és nem kapott levegőt az orrán. Természetesen alvás közben ekkor is szopizni akarta az ujját, de nem kapott levegőt. Megbeszéltük, hogy ha kivenné a kezét a szájából, akkor kapna rendesen levegőt, így kivette és el tudott aludni. Ezután már nem használta. Persze problémás helyzetekben még néha a szájába vette, de mikor felhívtuk rá a figyelmét kivette és azóta sem kellett neki. Már 8 éves. Mivel nem tudtam szoptatni cumisüvegből kapta a tápszert, de 9 hónaposan úgy döntött, hogy nem akar tovább cumizni, nem fogadta el. Ekkor kipróbáltuk a csőrös üveget, majd a csőrös poharat, ez bevált. Innen már csak egy lépés volt a pohár. Teljesen simán ment.

  Második gyermekemet 2 éves koráig tudtam szoptatni és érdekes módon neki az ujjára sem volt szüksége soha és a pelenkát sem tartotta fontosnak megnyugtatásnak. Bármi gondja volt a cici megnyugtatta. Azóta is a simogatás, ölelés a gyógyír mindenre.

  Harmadik gyermekem már korán megtalálta az ujját, ami nélkül szinte soha nem tudott megnyugodni. A pelenka szintén nagyon fontos nyugtató elem a számára, sehová nem megyünk nélküle. Mivel ő még csak 2 éves nem tudom elmesélni hogy megy a leszoktatás, mindenesetre megnyugtató számomra, hogy szinte egész nap nincs az ujja a szájában, csak akkor hogyha fáradt, vagy megijed valamitől. Két utolsó gyermekemet tudtam szoptatni és ők egyáltalán nem találkoztak a cumis üveggel, csak csőrös pohárral és normál pohárral.

  Azoknak az olvasóimnak, akiknek a gyermekeik már rászoktak a cumira, vagy az ujjszopásra leírok néhány tippet hogyan szoktassuk le róla. Jo Frost (szuperdada) dolgozta ki mindkettőt:

1. Leszoktatni az ujjszopásról: A gyerekek általában 4 vagy 5 éves korában öntudatosan úgy döntenek, hogy nem szeretnék ha más gyerekek látnák őket szopizni. Ha mégsem szokna le ekkorra az fogászati problémákhoz is vezethet, mivel az alsó és felső fogak között rendellenes tér keletkezik. A leszoktatás lépései a következők:

  • A megfelelő időpont megválasztása: Válasszunk olyan időpontot, amikor a gyereket lehetőleg nem éri stresszhelyzet (például óvodába kerül, új testvére születik). Keressük azokat a jeleket, amik jelzik, hogy készen áll a változásra: képes gyakorolni némi önuralmat, érti az idő fogalmát, megérti az ok-okozati összefüggéseket (például, hogy a hüvelykujj szopása fogászati problémához vezethet).
  • Motiváljuk a gyermeket: Mutassuk meg neki, hogy sokkal szebb, ha nincs a szájában az ujja. Magyarázzuk meg neki, hogy miért kell ezt megtennie (például nem tud így rendesen játszani, rajzolni, később az iskolában tanulni, stb.). Ezen kívül mutassuk meg a gyermeknek a száját a tükörben és magyarázzuk el, hogy mit tehet a fogaival az ujjszopás. Mutassuk meg neki az ujjain minden deformitást, bőrkeményedést, ami a szopás miatt alakult ki. Beszéljünk vele arról, hogy a kórokozók a kézről a szájba kerülhetnek és így nagyobb az esélye a betegségeknek.
  • Jutalmazás: Ösztönözzük a gyermekünket, hogy kibírja ujjszopás nélkül. Kezdjük azzal, hogy naponta kap matricát vagy ki játékot, ha kibírta ujjszopás nélkül. Ahogy a gyermek fejlődik kitűzhetünk hosszú távú célokat is. Amikor egy teljes hét szopás nélkül telik felajánlhatunk egy különleges jutalmat, két teljes hétnél valami még nagyobbat, és így tovább. 
  • További tippek:  Használjunk vizuális emlékeztetőket, hogy a gyermeket segítsük összpontosítani. Éjszakára fedjük be a gyermek kezét egy ujjatlan kesztyűvel (esetleg zoknival) , így nem tudja szopni az ujját. Teremtsünk az esti alváshoz csendes, nyugodt környezetet, így nincs rá szüksége hogy szopja az ujját. Tervezzünk a nap folyamán olyan tevékenységeket, amelyek elfoglalják a kezét, mint a színezés, rejtvények, alkotások, építések. Legyünk türelmesek  és következetesek, összpontosítsunk ebben az időszakban a gyermekre.

2.Megszabadulni a cumitól:
Az előző lépések érvényesek a cumiról való leszoktatáshoz is: a megfelelő időpont, a motiváció, a jutalmazás, a csendes, nyugodt környezet alváskor és olyan tevékenységek, amelyek lekötik a figyelmét, elvonják a figyelmét a cumiról napközben.

Jo-nak van még egy nagyon jó módszere a leszoktatásra, amely 2 lépésből áll:

  • Szedjük össze az összes cumit a lakásban, rakjuk bele egy edénybe és tegyük el olyan helyre, ahol a gyermek nem férhet hozzá. Ezután vonjuk el a figyelmét napközben különféle játékokkal, amelyekbe belemerülhet: építőkocka, legó, festés, stb. Este elalváshoz megkaphatják a cumit.
  • Mikor napközben már sikeresen megvan cumi nélkül, akkor jöhet a cumitündér. A gyermekkel együtt tegyük bele a cumikat egy zsákba/táskába és ajándékozzuk el a cumitündérnek, hogy elvigye olyan gyerekeknek/ babáknak, akiknek szükségük van rá. Akasszuk fel a zsákot/táskát egy faágra, erkélyre, ablakkilincsre, majd feküdjön le aludni cumi nélkül. Reggel jutalmul a cumitündér nagyfiúnak/nagylánynak való ajándékkal lepi meg a gyermeket.

Próbáljátok ki ti is ezeket a módszereket és írjátok meg tapasztalataitokat. Sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr635229592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása