március2013 012  Ez a kedvenc játékgyűjteményes könyvem, de sajnos amikor fényképet kerestem róla, akkor döbbentem rá, hogy ezt a könyvet már nem lehet kapni, nem készítettek belőle újabb kiadást. Végül a saját könyvemről készítettem fényképet. Antikváriumban, könyvtárakban talán még hozzá lehet jutni, ezért leírom, hogy miről is szól ez a könyv.

  A könyv két szerzőjének az volt a célja a játékgyűjteménnyel, hogy televíziónézés helyett (ma már a számítógépezés helyett is) megtanítsuk a gyermekünknek, hogy hogyan szórakoztassák el magukat határtalan kreativitásuk segítségével. A felnőtteket pedig arra tanítja ez a kiadvány, hogy sokkal fontosabb a gyermekünkkel töltött idő milyensége, mint a mennyisége. Akár 10 perc játék is csodákat művelhet a szülő-gyermek kapcsolatban, hisz ők leginkább velünk szeretnének lenni és milyen csodálatos mikor így tehetik azt. A szerzőpáros (férj, feleség) saját tapasztalatai alapján készítette a könyvet. Fontos számukra, hogy a gyermekek az idejük nagy részét kreatív játékokkal töltsék el, a világról az ismereteiket pedig a saját érzékeiken, a könyveken, az iskolán és a barátokkal, családtagokkal eltöltött remek beszélgetéseken keresztül ismerjék meg. Próbáljuk meg a gyerekkort olyan értelmes szakasszá változtatni, amilyennek lenni kellene.

A könyv végén 25 olyan elfoglaltságot is tettek, amelyek felső tagozatos, vagy annál nagyobb gyerekeknek kínál játékötleteket. Ezek játékosan arra késztetik a gyermeket, hogy csiszolja tudását a történelemben, földrajzban és más tárgyakban, gyakorolja az olvasást és használja a kreatív problémamegoldó képességét.

A gyűjtemény olyan játékokat és elfoglaltságokat mutat be, melyek kevés, vagy semmilyen előkészületet nem igényelnek, mégis több óra kikapcsolódást biztosítanak, ahelyett, hogy a gépek előtt ülne a gyermekünk. Találhatunk a könyvben kinti és benti játékokat is, évszakokhoz kötődőeket, de a legtöbb a nappaliban és a konyhában is játszható minimális tervezéssel. A szülő jelenlétére viszont szinte minden játéknál szükség van, együtt játszunk a gyermekkel.

Az elfoglaltságok fejlesztik a kézügyességet, a kreativitást,a fantáziát a memóriát.  Nagyon sok játék épül az otthon fellelhető felesleges anyagok újrahasznosításához, hogyan fárasszuk ki őket, illetve olyanok, amelyekhez csak a szülő idejére van szükség (kellék nélküli), stb.

Nagyon tetszik, hogy a szerzők nagy hangsúlyt fektettek a biztonságos játékra is. Minden játékot, ami veszélyes biztonsági emblémával láttak el, feltüntetve azt is, hogy mire kell ügyelnünk játék közben: apró, lenyelhető alkatrészek, léggömbök, olló, vagy gáztűzhely használata.

  Néhány javaslat a szerzőktől, hogy még jobbá tegyük a játék minőségét (Érdemes megfogadni!):

  • A játékot a gyermek korának és képességeinek megfelelően válasszuk meg. Így nem lesz frusztrált a gyermek. Kezdjük a könnyűvel, dicsérjük meg, majd fokozatosan nehezíthetjük a játékot.
  • Hagyjuk magunkat sodródni az eseményekkel. Ne ragaszkodjunk pontosan a játék szabályaihoz, hagyjuk, hogy a gyermek megalkossa a saját verzióját. Ezzel kreativitását és önbizalmát is növeljük.
  • Ne erőltessük a versengő, győzelem orientált játékokat, inkább a csapatjátékot. Esetleg az idővel versenyezzenek, ne egymással. A győztes jutalma pedig lehet például az, hogy kitalál a többieknek egy vicces feladatot, amit mindenkinek végre kell hajtania.

  Egy kicsit hosszúra sikerült a könyvajánlóm, de remélem felkeltettem az érdeklődést az összeállítás iránt. Gyakran fogok hivatkozni erre a könyvre és ha nem is áll módotokban hozzájutni, néhány játékot biztosan megismertek belőle a blogomon keresztül.

  Végezetül egy csodás idézet a könyvből: "A család, amely együtt játszik, együtt is marad."

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr535108988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása