Hétfőn lesz a Föld világnapja és már hetek óta kérdésekkel bombáz ezzel kapcsolatban nagyfiam(8), mert az iskolában versenyre készülnek. Így aztán mostanában minden környezetvédelemmel kapcsolatos dolog felkelti az érdeklődésemet. Véletlenül fedeztük fel múlt hét vasárnap az Albert mondja...a természet jobban tudja című magyar-német rajzfilmsorozatot az M2 csatornán. Mivel nincs tévéújságunk a gyerekek kapcsolgattak a mesecsatornák között, míg végül egy érdekes mesére találtak, ami teljesen lekötötte a figyelmüket. Belenéztem a mesébe én is és nagyon megtetszett. A mese nagyszerűen mutatja be, hogy hogyan használjuk a Föld erőforrásait helyesen, illetve helytelenül és ezt teljesen a gyerekek nyelvére lefordítva, játékosan. 

  Rövid tartalma:Albert a természet világába kalauzol el bennünket. Játékosan mutatja be a Föld élővilágát, megismerhetjük a víz körforgását, a növények és állatok szerepét mindennapi életünkben. Betekintést nyerhetünk az ember okozta természeti károk, és azok következményeibe, és ezzel Albert figyelmeztet arra, hogy óvjuk és védjük bolygónkat.

  Az 1. részt láttuk, melynek címe:Víz, a végtelen körforgás. Ebben a részben elmesélik, hogy honnan kapjuk a vizet, hová folyik el a víz, amit elhasználunk és mi történne, ha elfogyna a víz az életünkből, illetve mit tehetünk ellene. Érdekes, hogy a mese megnézése után néhány nappal óvodás fiamtól(5) azt a mondatot hallottam, hogy "A vízben apró élőlények élnek". Engem ez győzött meg arról, hogy milyen hasznos is ez a mese.

  A meséből 13 részt készítettek, de csak 6-ot fordítottak le magyar nyelvre: a víz körforgásáról, a víz és az időjárás kapcsolatáról, a madarakról, az élő Földről, az Energiáról és a fáról szóló részeket.

  A többi rész témája: a levegő, ami nélkül nincs élet; az esőerdők; a tengerek; a szezonális táplálkozás; állattenyésztés és növénytermesztés; hulladék és szemét; zajok.

  Sajnos magyarul nem lehet megtekinteni sem a youtube-on, sem más online oldalon, illetve fórumokon arról olvastam, hogy DVD, videó formájában sem elérhető. Pedig ez egy olyan magyar készítésű, színvonalas mese, amit az iskolákban, óvodákban is hasznosíthatnának a pedagógusok. Szülőként is megismertethetnénk a gyerekekkel játékos formában, hogyan működik a természet. Manapság nagyon fontosnak tartjuk, hogy átadjunk a gyermekeknek mindent a természet védelméről, hogy felnőttként tudatosabban figyeljenek a környezetükre, az ilyen filmekhez mégsem lehet hozzáférni. Azért keserített ez el engem, mert találtam egy angol nyelvű oldalt (www.toongoggles.com), ahol az összes részt meg lehet nézni angol nyelven. Ilyenre lenne szükség magyar nyelven is, ha már magyarok is készítették ezt a nagyszerű mesefilmet.

  Mindenesetre vasárnaponként nézzétek meg a gyerekekkel az M2-n azokat a részeket, amelyek magyarul is megjelentek: Április 21, április 28,máj.5, 11:25 .

Fotó: port.hu. A linkre kattintva követhetitek, mikor melyik részt vetítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr705229647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása