A gyermekeinket ugyanúgy, mint minket naponta érik stresszhelyzetek. A családban, amikor egy költözés történik, ha kistestvér születik, súlyos beteg van a családban, válás történik, stb. Az iskolában, mikor dolgozatot írnak, meg akarnak felelni a tanító és a kortársaik elvárásainak, stb. Ezek mellett még megjelenik az önbizalom hiány, a saját kis személyiségük kialakulásával együtt járó problémák kezelése. Egy másik stresszhelyzet, ami éri őket a televízió és a számítógép negatív hatási, erőszakos jeleneteinek feldolgozása.

  A http://www.boldog-gyermek.hu oldalon lehetőségünk van kitölteni egy tesztet a gyermekünk stressz szintjének megállapításához. (Sőt még a felnőttek stressz szintjének megállapítására is van egy teszt, ami szintén érdekes lehet.) A teszt átnézése közben nagyon jó stresszkezelő lépéseket találtam a gyerekek számára, amit most szeretnék veletek is megosztani és néhány gondolatot hozzáfűzni. Íme a megnyugtató technikák:

  1. Beszélgetni baráttal, szülővel: Adjunk alkalmat gyermekünknek arra, hogy jókat beszélgessen barátaival. Ilyenkor megoldódhatnak az egymás közötti problémák, megbeszélhetik a televízióban, számítógépen látottakat. Emellett persze szükséges, hogy mi szülők is rendszeresen beszélgessünk gyermekünkkel, hisz a kortársakkal való beszélgetéskor az egyes problémákat a fantáziájuk segítségével oldják meg, ami félrevezető lehet. Szánjunk rá minden nap időt, hogy leüljünk gyermekünkkel beszélgetni iskola után, mikor hazaérünk a munkából, vagy este lefekvés előtt, esetleg reggel, indulás előtt. 5-10 percünk, fél óránk biztosan akad erre a fontos feladatra. Egy-egy ilyen beszélgetés alatt megoldást találhatunk a problémájukra és sokkal nyugodtabban indul a következő napjuk, illetve bizalommal fordulnak hozzánk apró, vagy akár nagyobb gondjaikkal is.
  2. Vidám dolgot csinálni: Ez a technika nagyon tetszik és szeretném is bevezetni. Gyűjteni fogok hozzá néhány ötletet és majd szívesen megosztom itt, a blogon is. Akinek vannak bevált ötletei, kérem ossza meg velünk a hozzászólásokban.
  3. Többet aludni: Nos ez a legnehezebb dolog, hogy erre rávegyük a gyermeket. Nem hajlandó semmiképpen sem belátni, hogy fáradt és többet kellene aludni. Ők úgy gondolják sohasem fáradtak. Pedig megfigyelhetjük gyermekünket, hogy amikor túl keveset alszik, akkor sokkal nehezebben kezelhető, erőszakos, nem fogad szót, folyton balesetet szenved, érzelmileg labilis, hamar elkezd sírni apró dolgok miatt is. Nos, bár nehéz feladat, azért próbálkozzunk meg vele!
  4. Időt hagyni a megnyugvásra: Néha egyedül kell hagyni őket, hogy elgondolkozhassanak a dolgaikon és esetleg saját megoldásra találjanak rá.
  5. Aktív időtöltés, sport, séta: Tapasztalatból mondom, ez tényleg sokat segít. Mikor nagyfiam pénteken elmegy a boxedzésre, utána teljesen lenyugodva tér haza. Ez a technika akkor nem működik, amikor éppen pihenésre volna szüksége a gyermeknek. Ilyenkor csak teljesen kifárad, túlpörög, még rosszabb lesz a helyzet, mert előjönnek a fent említett alvatlanság tünetei.
  6. Távol tartani magunk a zavaró dolgoktól: Erre meg kell tanítanunk a gyermeket, hogy kerülje el azokat a helyzeteket - a lehetőségekhez mérten -, amelyek kellemetlenül hatnak rá.
  7. Kiírni magamból: Ez a technika nálunk szintén bevált. A gyerekek mindig kapnak valahonnan kis noteszokat (egymástól, gyermekújsághoz ajándékba, ceruza, toll mellé csomagolva), ha mégsem, akkor vegyünk nekik egy különleges, szép füzetet. Ebbe aztán beleírhatja, ha valami rossz dolog történt vele, de természetesen a jó dolgokat is. Nekünk felnőtteknek is néha elég, ha csak kibeszélhetjük magunkból a gondokat. Annak a gyereknek, aki nem tud így megnyílni, nagyon jó, ha leírja. Esetleg kis levélkékben is elmondhatja nekünk a problémáit, ha szóban nehezen nyílik meg.
  8. Segítek másoknak, hasznos vagyok: Az önbizalom erősítését segíti, ha segít valakinek (akár nekünk) valamiben és ezért dicséretet kap.  Ha nehéz helyzetben van, akkor is segíthet, ha megbízzuk valamivel és ezért fontosnak, hasznosnak érezheti magát. Néha nála rosszabb helyzetben lévőnek kell segítenie és akkor a saját problémáját már nem is látja olyan fontosnak és szintén hasznosnak érezheti magát.
  9. Megpróbálom rendezni a dolgaimat: Hát, ez már egy felelősségteljes döntés. Szembenézni a problémákkal és megoldani azokat. Ha egy gyermek ilyenre szánja rá magát azt nagyon értékeljük!

  Próbáljátok ki a technikákat, írjátok meg róluk a véleményeteket. Ha ezekre meg tudjuk tanítani gyermekeinket biztosan könnyebben veszik az akadályokat az életben és boldogabb, kiegyensúlyozottabb emberek lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr815123860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása