A 9-es szorzótáblánál több jellegzetességet is felfedezhetünk. Ha a régi, jól bevált módszer - vagyis minden szorzótáblát addig mondogassunk, amíg bele nem vésődik az agyunkba és kapásból nem tudjuk megmondani a választ- ellenére gyermekének nehezére esik megtanulnia a 9-es szorzótáblát érdemes felhívni a figyelmét néhány dologra. Annak a gyermeknek, aki jól tudja a szorzást pedig érdekességképpen érdemes megemlíteni a következőket:

  • A 9-cel való szorzáskor az első számjegyek (a tízes helyiértékűek), egyesével növekednek, a második számjegyek (az egyes helyiértékűek) pedig egyesével csökkennek.  Az alábbi táblázat mutatja a tízes és az egyes számjegyek változásait. Ha a felső és az alsó oszlopot összeolvassuk, akkor megkapjuk a 9-es szorzótáblát: 09, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90.
                                                      0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                                                      9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
  • Ha a gyermek nem tudja megtanulni a fenti táblázat segítségével sem a 9-es szorzótáblát, ami akkor segít, ha lerajzolja, illetve ha az keresett szám (eredmény) előtti, vagy utáni szorzás eredményét tudja, akkor itt van még egy ötlet. Az eredmény meghatározásához a következő lépéseket kell megtenni:
  1. Gondoljon arra a számra amellyel a 9-et meg akarja szorozni (például 3). Vonjon ki belőle 1-et ( így 2 az eredmény). Ez az eredmény a végeredmény első számjegye.
  2. Ezután már csak annyit kell kérdeznie magától, "mennyit kell ehhez a számhoz hozzáadnom, hogy kilencet kapjak?" (most éppen 7-et). Az így kapott szám a végeredmény második számjegye.
  3. Így már meg is van az eredmény (27).
  • Mikor már a gyermekünk a fentiek alapján rájött, a kilences szorzótábla végeredményeire mindig igaz, hogy a számjegyek összege 9, akkor már egyszerűen meg tudja állapítani bármely számjegyről, hogy osztható-e kilenccel : egyszerűen csak összeadjuk a számjegyeit, és aztán az eredmény számjegyeit megint összeadjuk és így tovább, amíg csak egyetlen számjegyet nem kapunk. Működik a 45-nél (4+5=9), de működik az 5625-nél is ( 5+6+2+5=18=1+8=9).

Alapötlet innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr615135340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása