Szokások: Advent

Címkék: ünnep szokások

2012.12.06. 21:20

  Nálatok hogy telik az adventi időszak, a várakozás? Nálunk a következőképpen zajlik: Elkészítjük itthon az adventi koszorút. Egyik barátomtól kaptam régen egy szalma koszorúalapot, majd egy iskolai adventi készülődés során megtanultam hogyan kell feldíszíteni és azóta saját magam készítem. Íme az idei. Mivel a gyertyák csak maximum fél órát égnek egy alkalommal, fel szoktam használni őket a következő évben is (a gyerekeknek a legizgalmasabb,amikor elfújhatják):

család 209

  A gyerekekkel együtt vasárnap esténként leülünk az asztal köré, meggyújtjuk a gyertyát, majd felolvasok egy részt a Szentírásból, amit a gyermek imakönyvben találtam. Minden hétre másikat. Nagyon szeretik és meghitté teszi a várakozás időszakát. Leírom nektek is a történeteket. Ha akarjátok töltsétek ti is így a várakozás időszakát.

  1. Az első héten:Izaiás egykor így jövendölt a Megváltóról:Amikor eljön a Messiás, az Úr háza kimagasló csúcson áll a hegyormok és a halmok között. Hozzá özönlik a nemzetek sokasága, elindul felé minden nép. Így szólnak: induljunk, menjünk fel az Úr hegyére, az igaz Istennek házába! (Iz. 2,2-5)
  2. A második héten: Isten majd bebizonyítja neked hatalmát. Ez lesz a csodajel: íme, anya lesz a szűz és fia születik. Fiának neve Emmánuel, ami magyarul annyit jelent, hogy velünk az Isten. Egyszerű emberként él, legyőzi  a rosszat és diadalra viszi a jót. (Iz 7,12-15)
  3. Harmadik héten: Csaknem kétezer évvel ezelőtt Palesztína nevű keleti országban, Názáret városában élt egy leány. Mária volt a neve. Szépségéről és jóságáról még a szomszédos falvakban is beszéltek. Nem csoda,hogy hamarosan kérője is akadt: egy József nevű dolgos ácsmester, aki el is jegyezte őt. Mindketten Dávid családjából származtak. Mária lett a Megváltó édesanyja.
  4. Negyedik héten: Mária egyedül imádkozott, amikor Gábor angyal megjelent előtte: "Üdvözlégy, Mária, kegyelemmel teljes - szólította meg - az Úr van teveled. Áldott vagy te az asszonyok között". Mária igen meglepődött és megijedt. De az angyal megnyugtatta és nagy örömhírt mondott neki. "Téged választott Isten, hogy Jézusnak, a világ Üdvözítőjének édesanyja légy." "Az Úr szolgálója vagyok - válaszolt Mária - legyen hát velem minden úgy, ahogy mondottad..."

  A felolvasás után elmondjuk a Miatyánkot, majd karácsonyi dalokat éneklünk és végül elfújjuk a gyertyát/gyertyákat. Este pedig lefekvéskor természetesen karácsonyi mesét olvasok nekik egy gyönyörű könyvből, melynek címe: Nagy karácsonyi könyv  (Szerintem a legszebb karácsonyi meséket és verseket tartalmazza,amiket valaha írtak. Gazdag Erzsi, Jókai Mór, Móra Ferenc, Andersen, stb.,hogy néhány szerzőt megnevezzek. Mesecímek:Melyiket a kilenc közül?, A didergő király, A kis gyufaáruslány,stb.)

  A gyermek imakönyvben van még egy történet karácsony estére is, az adventi koszorú 4 gyertyája mellett ezt is el szoktam olvasni:

Karácsony: Jézus születésének története: Csaknem kétezer éve történt, hogy Augusztus császár népszámlálást rendelt el birodalmában. Mindenkinek abban a helyiségben kellett jelentkeznie amelyből családja származott. Máriának és jegyesének, Józsefnek ezért Názáretből Betlehembe, Dávid király szülővárosába kellett utaznia. Betlehemben ekkor már sok idegen volt, így nem kaptak sehol szállást. Végre a város határában találtak egy barlangot, amelyet istállónak használtak. Itt hozta világra Mária  gyermekét, Jézust, az Isten fiát, aki azért lett emberré, hogy mindenkit Isten kedves gyermekévé tegyen... Kinn az éjszakában tábortűz mellé kuporodva pásztorok őrizték nyájukat. Egyszerre nagy fényesség támadt, angyalok jelentek meg és hírül adták a pásztoroknak, hogy megszületett a Megváltó Betlehemben. A pásztorok nagy örömmel azonnal keresésére indultak, s meg is találták a kis Jézust pólyába takarva, jászolba fektetve. Köszöntötté őt, Máriát és Józsefet és megajándékozták a Szent Családot.

  Ezután köszönthetjük a kis Jézust verssel, énekkel, hangszeren játszott zenével. Meg is ajándékozhatjuk a kis Jézust születésnapján, majd Boldog ünnepeket kívánunk egymásnak és megköszönjük az ajándékokat. Üdvözlégyet imádkozhatunk azokért a rokonokért, barátokért, akik most nincsenek velünk. (Ezt a részt mi nem szoktuk elvégezni, mert a gyerekek már nem bírnak ennyit várni az ajándék kibontására, csak azért írtam le, mert szépnek találom és szerintem ha nagyobbak lesznek meg is fogom velük csinálni.)

  Ha szeretnétek megismerni a Mikulás történetét is, akkor itt elolvashatjátok.Én feltétlenül el fogom olvasni a gyerekeknek! Sajnos ma kimaradt.A karácsonyról is olvashattok néhány érdekességet itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr894926252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása