Hüvelykujj szkander (iskolásoknak):Mivel az igazi szkander kicsit balesetveszélyes,felfedeztem a hüvelykujj szkandert és ki is próbáltam a nagyfiammal.Azt gondoltam,hogy újdonságot mutatok neki,de kiderült,hogy az iskolában már játszottak ilyet.Annak aki nem ismeri leírom a játék szabályát.A 4 ujjunkat kell összekulcsolni,majd a 2 mutatóujjal kell szkanderezni.Ha nagyobb gyerek játszik kisebbel,akkor csak védekezésre használja az ujját,illetve mi felnőttek is a gyermekünkkel szemben.Egyébként köztünk döntetlen lett a végeredmény.

család 196

Színkeverés (óvodásoknak):Ezzel a játékkal megtaníthatjuk az óvodásoknak,hogy milyen színek keletkeznek,ha két különböző színt összekeverünk.Előkészületek:egy rajzlapra rajzoljunk virágokat a következőképpen:középre 4-et,amelyek színe:fekete,piros,sárga,kék (a virágok közepére tegyünk egy-egy pöttyöt az adott színből,hogy tudja milyenre kell festenie). Két-két virágot összekötve már neki kell kitalálnia milyen színű virág keletkezik a két szín összekeveréséből.(Fönt:kék + piros = lika,Lent:fekete + sárga = barna,piros + sárga = narancssárga, sárga + kék =zöld.) A rajzlap alá tegyünk újságpapírt,legyen víz az ecset kimosására mielőtt új színnel kezd el festeni.Illetve szivacs,vagy rongy a letörlésére. (Ötlet:Deákné B. Katalin:Anya,taníts engem!)

család 197

Mivel  3 gyermekem van természetesen ők is festeni akartak.Nekik találtam ki a tojástartóból készült hernyót (Barbi,2 éves készítette,szemet és szájat én festettem) és a gombát (Barnabás,8 éves). Ötletek a gyermekember.blog.hu-ról.Ha rákattintatok a szavakra, megtaláljátok az ötletek pontos leírását is.

család 199

Cukorkák (1-2 éveseknek):A színes cukorkákat ne csak evésre használjuk,hiszen kitűnően lehet alkalmazni a színek tanítására és a számolásra is.Adjunk a kicsinek több tálkát és hagyjuk,hogy rakosgassa a golyókat.Lehet kérni tőle,hogy válogassa ki a színeket,illetve számolgassuk meg,hogy mennyi cukorka van egy-egy tálkában.Lehet belőle sormintát is kirakni,különböző formákat:négyzet,kör,háromszög,házikó,virág,stb.

Óvodás fiamat arra kértem,hogy válogassa szét a cukorkákat színek szerint.3 darab cukorkát osszon szét kettőnk közt igazságosan -> nem lehet,ezért a 3 páratlan szám.Kipróbáltuk ugyanezt 4-gyel és 5-tel is.Végül 1-5-ig elmondtuk,hogy melyik szám páros és melyik páratlan.Tehát minden cukorkának van párja,vagy egyik páratlanul marad.Ezután cukorkákból kiraktuk a számok alakját 5-ig (amit dominón,illetve dobókockán látni),majd felváltva kérdeztem tőle melyik alak mennyi.Ezután még sormintát készítettem neki,amit folytatnia kellett.

Iskolás fiam sem kapta könnyen a cukorkát.Vele a múlt heti Mi hiányzik? játékot játszottuk.Amikor a tálban szereplő összes cukorkát felhasználtuk már elég nehéznek bizonyult a feladat:Milyen színű cukorka hiányzik?

Sokáig eljátszottunk és elszórakoztunk ezekkel a játékokkal.Jó szórakozást nektek is!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr534913595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása