Aktuális:Augusztus 20.

Címkék: ünnep aktuális

2012.08.19. 20:23

korona.jpgManapság,ha valamilyen állami ünnepünk van mindenkinek csak az jut róla eszébe,hogy nem kell dolgozni,iskolába menni,hosszú hétvége lesz és mehet a család valahová közösen pihenni.Ez is nagyon jó dolog,de azért jó volna,ha a gyermekeink tudnák is mit jelentenek ezek az ünnepek,ha már ebben az országban élnek.Augusztus 20-ról ami eszünkbe jut,az a tűzijáték,rendezvények,új kenyér és talán István király.Ráadásul ez az ünnep iskolai időszakon kívül esik,ezért még az iskolában sem nagyon hallanak róla,csak majd történelem órán.Ha elvisszük őket egy rendezvényre,abból sem értenek meg túl sokat. Úgy gondoltam,ezért írok egy mesét róla a gyerekeknek,hisz a mesén keresztül juttathatjuk el hozzájuk legkönnyebben az információkat.Mielőtt azonban elolvasnátok nekik a mesét,tegyétek fel a következő kérdéseket:Mi jut eszetekbe augusztus 20-ról?Mit ünneplünk ezen a napon?Ki volt Szent István király? Én is feltettem a saját gyerekeimnek és nem tudtak rájuk válaszolni,ezért nekik is írom ezt a mesét.

Mese augusztus 20-ról

(Írta:Reiderné Üveges Henrietta)


   Egyszer volt,hol nem volt, a Kárpát medencében, nagy Magyarországon, élt egyszer egy Géza nevű fejedelem.Géza arra törekedett,hogy az országban békét teremtsen és bár ő pogány volt -felesége,Sarolta viszont keresztény-,ennek érdekében úgy döntött,hogy megkeresztelkedik. Született 5 gyermekük,4 lány és 1 fiú,Vajk.A gyermekeiket is megkeresztelték,így lett Vajk neve István.A német-római birodalommal való béke érdekében Géza elindult II.Henrik bajor herceghez,hogy megkérje a lánya kezét,fia István számára.

-Henrik herceg -kezdte- azért jöttem hozzád,hogy megkérjem István fiamnak a lányod, Gizella kezét és békében éljünk egymás mellett.

-Szívesen a fiadnak adom a lányom kezét -kezdte Henrik- ha megígéred,hogy segíted a kereszténység terjedését.

-Megígérem!

Meg is tartották az esküvőt egy bajor apátságban,majd Gizella papokat,lovagokat és mesterembereket hozott az országba.

   Mikor Géza fejedelem a halálos ágyán feküdt magához hívatta Istvánt:

-Drága gyermekem,- kezdte- te vagy az egyetlen fiam és az az utolsó kívánságom,hogy halálom után,keresztény szokás szerint te légy az ország fejedelme!

Eközben Géza fejedelem halálának hírére a család legidősebb férfi tagja, Koppány elindult,hogy régi pogány szokás szerint megkérje Sarolta kezét és átvegye a trónt.

-Kedves Sarolta, azért jöttem,hogy régi szokás szerint megkérjem a kezed és átvegyem az engem megillető trónt Géza fejedelem halála után.

Sarolta azonban így válaszolt:

-Mivel én keresztény asszony vagyok,csak egyszer házasodhatom.A családom is a keresztény hit szerint él,ezért Géza kívánsága az,hogy fia kövesse őt a trónon.Én pedig fejet hajtok férjem akarata felett.

Koppány nagy haragra lobbant és elhatározta,hogy akkor fegyverrel fogja magának megszerezni a trónt. Maga mellé állította a régi pogány rend és a törzsi szabadság híveit és megtámadta Istvánt.István is gyűjtött magának sereget, a főurak mellette álltak,illetve a felesége által számíthatott a német hadseregre is.A döntő ütközetre Veszprém mellett került sor,ahol István seregei fényes győzelmet arattak a pogány sereg felett és Koppányt is megölték.

Koppány halála után lánya, Réka kéréssel fordult István és Sarolta elé:

-István fejedelem,szeretném ha meghallgatnád kérésemet,hisz te is keresztény vagy,akárcsak én.Engedd meg nekem,hogy keresztény szokás szerint tisztességgel eltemethessem édesapámat!

Sarolta azonban így szólt:

-Fiam,István, nem engedhetsz ennek a kérésnek! Koppány halálával elrettentő példát kell mutatnod,hogy többé senki ne próbálja meg elvenni tőled a trónt.Fel kell őt négyeltetned!

-Ne tedd ezt! -kérte Réka- Imádkozni fogok,hogy helyes döntés szülessen -mondta,majd elment.

István sokáig gondolkodott,hogy mit tegyen,kérte Istent,hogy segítse a döntésben és végül úgy döntött,hogy édesanyja szavára hallgat.Koppányt felnégyelték és az ország 4 legfontosabb várának (Győr,Veszprém,Esztergom és Gyulafehérvár) kapujába hónapokra kifüggesztették testrészeit.

Ezután Istvánt II.Szilveszter pápa jóváhagyásával az 1000.év december 25-én Esztergomban királlyá koronázták.István és Gizella házasságából 3 lány és 2 fiú:Ottó és Imre született.Ottó korán meghalt,ezért István nagy gondot fordított Imre neveltetésére,hiszen neki szánta halála után a trónját.

   Miután trónra került,követte apja,Géza nyomdokait,ezért békére törekedett a szomszédos országokkal és kiterjesztette hazánkban a kereszténységet.Elrendelte,hogy minden 10.faluban építsenek templomot és vasárnap mindenkinek el kellett mennie misét hallgatni.Szívesen fogadta országunkban a Szent földre tartó zarándokokat is.Egyszer bemutattak neki egy velencei szerzetest, Gellértet, aki szintén zarándokként járt nálunk.Nagyon megtetszett István királynak a tanult,szent életű szerzetes,ezért így szólt hozzá:

-Kérlek,Gellért maradj nálunk és légy a fiam tanítója.Tanítsd meg neki az olasz műveltséget és az igaz hitet add át a számára.

   Az országban csak idegen népek pénzeivel fizettek,de István bevezette saját pénzünket,az ezüst dénárt.Útjai során mindig magánál tartott egy erszényt,amely tele volt ezüst dénárral és szívesen segítette a szegényeket.

   István, fia,Imre neveltetését azonban nem csak Gellért püspökre bízta,hanem maga tanította meg az ország irányítására. "Intelmek Imre herceghez"  című írásában személyes útmutatásokat ad fiának az uralkodáshoz és rábízta a királyi sereg parancsnokságát is.

Egy alkalommal Imre vadászni ment a bihari erdőbe és szülei nagy meglepetéssel várták.István király így szólt Gizellához:

- Úgy döntöttem,hogy ha fiam megérkezik a vadászatból,akkor átadom neki a királyságot.24 éves korára már megtanítottam mindenre,amit az uralkodásról tudnia kell és úgy látom fel is készült rá.A királyi sereget is nagyszerűen irányítja.

-Igazad van! -mondta Gizella- Megyek és átalakíttatok egy miseruhát koronázási palástnak,hogy minden elkészüljön a szertartáshoz.

Ekkor azonban egy hírnök érkezett hozzájuk:

-Mi hírt hoztál? - kérdezte a király.

-Rossz hírrel jöttem. -kezdte a hírnök- Imre herceget vadászat közben baleset érte.Felöklelte egy vadkan és halálra sebezte.

Lett nagy sírás-rívás,szomorúság az udvarban,hisz egyetlen fiúk,örökösük,az ország leendő királya meghalt.István sokáig gondolkodott kit is nevezzen ki utódjának, míg végül döntése lánytestvére fiára Orseoló Péterre esett,aki már régóta az udvarnál élt és István király nagyon szerette,a királyi sereg egyik parancsnokának is kinevezte.

István király fájdalma nagyon erős volt fia elvesztése miatt,nagyon legyengült, megbetegedett és végül meghalt.Halálos ágyán az országot felajánlotta a Boldogságos Szűzanyának.Az ország székhelyén Székesfehérváron,az általa a Szűz Mária tiszteletére építtetett bazilikában temették el (1038.augusztus 15-én).

   A keresztény hit terjesztéséért tett munkálatai miatt István király kedves volt az Úrnak.Ezért halála után a sírja közelében nagyon sok csoda történt.Özönlöttek oda a különböző kórokban szenvedő emberek és mind meggyógyultak.Mikor László király ült a trónra és látta a sok csodát a püspökökkel és más egyházi személyekkel együtt 3 napos böjti sanyargatást hirdettek,imádkoztak és vártak egy égi jelre.Mikor letelt a böjt, a Székesfehérvári bazilikában ezüstkoporsóba zárt ereklyéit kiemelték. Hatalmas illatfelhő árasztotta el a helységet és mindenki meggyógyult,aki ott volt.Ekkor szentté nyilvánították.Ő volt az első magyar katolikus szent és az első szent király.A koporsóban a jobb keze teljesen épen maradt.Ezt ezüsttartóba zárták,hálát adtak érte a mindenható Istennek és azóta Szent Jobbként tiszteljük.

Vége.

A mese elolvasásán kívül ajánlom még,hogy az iskolásokkal nézzük meg az "István a király" című rockoperát.

Az óvodásokkal pedig a következő mesét:

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr164713651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása