2.téma:Nyári gyakorlás

Címkék: témák

2012.08.08. 20:14

kockás füzet.jpegTudom sokan nem értenek egyet azzal,hogy nyáron is tanuljunk a gyerekkel, mert úgy gondolják a nyár arra való,hogy végre feltöltődjön,egész nap csak játsszon az iskolás. Azt viszont biztosan mindnyájan tapasztaltátok ,hogy egy idő után már nagyon unatkoznak a gyerekek. Ezt az időszakot miért ne lehetne kihasználni arra,hogy naponta fél - 1 órát leüljön gyakorolni a tavalyi évben tanultakat?

Pedagógusként tapasztaltam,hogy olyan gyerekek,akik megbuktak év végén és hozzám jártak pótvizsga felkészítésre és tényleg akartak javulást az eredményeikben,azokat sikerült 1.5 - 2 hónap alatt úgy felkészítenem,hogy 4-es pótvizsgát írtak,sőt következő évben 3-as eredményt értek el ugyanabból a tantárgyból. Nyáron tehát minimális ráfordítással óriási eredményt értek el. Ez azért van,mert ilyenkor az iskolában nem kell tanulniuk,csak a gyakorlás alatti 1-2 órában, így sokkal könnyebben fog az agyuk.

Szülőként szintén tapasztaltam a nyári gyakorlás nagyszerű erejét.Bár iskolás fiam nagyon jó tanuló,szorgalmas, okos mégis némely dolgokat muszáj gyakorolnia neki is,vagy azért hogy még ügyesebb legyen,vagy azért hogy ne felejtse el a tanultakat.Nemrég olvastam egy cikket arról,hogy kimutatták, a gyerekek intelligenciája csökken akkor, ha nem gyakorolják, amit megtanultak. Gondoljunk csak bele saját példánkba, mi is mennyi mindent elfelejtettünk már amit valaha tanultunk. Erre a legjobb példa szerintem az idegen nyelv tanulása, mert aki nem használja nagyon hamar elfelejti a szavakat, szabályokat. Szánjunk hát rá naponta fél órát,hogy gyakoroltassuk a gyermekünkkel amit a múlt évben megtanult.Ehhez szeretnék adni néhány gyakorlati tanácsot.

1.osztályosoknak:Szerintem a legfontosabb az olvasás és az írás gyakorlása 1.osztály végén. Mi kivettünk egy állatos meséket tartalmazó könyvet a könyvtárból,amely rövid meséket tartalmazott elég nagy méretű betűkkel (Címe:Tanulságos állatmesék La Fontaine nyomán/Anno kiadó) és minden nap elolvastunk belőle 1 mesét.Az otthoni gyakorló vonalas füzetbe pedig le kellett írni a mese címét.Ezzel kész az olvasás és írás gyakorlása és igazán nem vett igénybe sok időt.

A matematika gyakorlásához pedig az iskolában kapható Tappancs magazin nyári gyakorló munkafüzetét használtuk,amiből naponta 1 oldalt csináltunk meg. Szintén nem vett sok időt és energiát igénybe,de a gyermek úgy kezdte a 2.osztályt,hogy nem felejtett el semmit a tananyagból.

2.osztályosoknak:Az olvasás,írás,szövegértés játékos gyakorlásáról már írtam a könyvajánlóban itt. Ezen kívül gyakoroltjuk a helyesírást is a nyelvtan könyvben lévő szóanyagból. A tanító néni által év közben kiosztott helyesírást gyakorló szavakat tartalmazó lapokat is összegyűjtöttem és ezekből naponta 10 szót diktálok.

Matematikához van egy remek gyakorló könyvünk (Diószeginé Nanszák Tímea - Zsákay Edit:Gyakorol6ó feladatok matematikából 2.osztályosok számára),ebből csinálunk meg szintén 1 oldalt naponta.

Számítógépfüggő gyerekeknek ajánlom a szorzótábla gyakorlásához a következő játékot.

manó.jpgAz alsó tagozat mind a 4 osztálya számára ajánlom a Manó sorozat kisiskolásoknak oktató pc/cd-rom játékát több tárgyból is: abc, olvasás, matek, környezet,nyelvtan.

Folytatás következik jövőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr744695468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása