Hó, hó, hó és megint csak hó! Ez jellemezte ezt a hetet és most a heti játékok is erre épülnek.

2013 január 013Hóangyal: Azoknak, akik nem ismerik ezt a játékot, leírom, hogy hogyan készül. Jó melegen öltöztessük fel a gyermeket, lehetőleg vízhatlan ruhába. Ezután dőljünk hanyatt a friss, tiszta hóban és föl-le integessünk a kezünkkel, ezek lesznek az angyal szárnyai. Ezután terpesszük, majd zárjuk a lábunkat, hogy megrajzoljuk az angyal szoknyáját is. Segítsük fel a gyereket a hóból, úgy hogy a lenyomat érintetlen maradjon. Az így keletkezett angyalkák nagyon jól mutatnak az udvaron.

Hóember minden mennyiségben: Először is továbbgondoltam a múlt heti hópihéket, így festettünk Barbival (2) hóembert is igluval, holddal és persze hópihékkel:

2013 január 015

Építettünk hóembert az udvaron is:

2013 január 016

Készültek kis hóemberek kézlenyomatok segítségével is: Vegyünk elő színes lapokat. Téli képhez kéket, vagy feketét javaslok. Ezután fessük be a gyermekek ujjait és a kezét fehér festékkel ( mi temperát használtunk), majd nyomják rá a kezüket a lapra. A kézujjak 3 ujjperce lesz a hóemberek hasa és feje, a kéz többi része pedig a hókupac amin állnak. Mikor megszárad a festék rajzoljunk nekik kalapot, szemet, szájat, orrot, gombokat, kezeket.Nekünk sikerült ezt színes ceruzával megoldani. Nagyon édesek és nagy sikerélmény a gyerekeknek.( Ötlet: mindennapraegyjatek.hu)

2013 január 026

Kísérlet: A legjobb alkalom az olvadás-fagyás kísérletek elvégzéséhez ez az időjárás. Ezeket a kísérleteket minden évben elvégezzük, ha megfelelő hozzá az idő. Szedjünk jégcsapokat odakinn, ezt nagyon szeretik a gyerekek. Hagyjuk, hogy megvizsgálják milyen hideg, milyen törékeny, milyen íze van és hogy vizes lesz tőle a kezük. Ezután vigyük be a jégcsapokat a lakásba, tegyük bele egy tálba és figyeltessük meg a gyerekekkel mi történik: elolvad és víz lesz belőle. A keletkezett vizet tegyük ki ismét a szabadba tállal együtt, majd pár óra múlva ismét nézzük meg mi történt: megfagyott, jég lett belőle, de nem jégcsap, hanem felvette a tál alakját. Próbáljuk ki ugyanezt hóval is. Érdekes lehet a gyerek számára, hogy a hóból nem hó lett, hanem szintén jég. Nagyon szeretik a gyerekek megfigyelni ezeket a változásokat és később az iskolában is hasznát veszik ennek a tudásnak.

Az idén kitaláltam még, hogy a tálkában megfagyott jéggel játszhatunk is odabenn (sőt akár odakinn is) jégpályát. Feltettük rá az apró állatokat (Kinder tojásból valókat) és kezdődhetett a korcsolyázás. Sokáig eljátszottak vele:

2013 január 025

Jó szórakozást mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr285029450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása