csalad_184_1352050780.jpg_320x240

Minden napra egy mondat (iskolásoknak):Szükséges eszközök:jegyzetfüzet,ceruza.Nekünk nagyon jól jön ez a játék ahhoz,hogy gyakoroljuk a szépírást a 3.osztályos vonalas füzetben.Az első oldalra kezdjük el úgy,hogy hagyjunk ki pár sort a címnek,ezt elég lesz később kitalálni.Gyermekünket kérjük meg,hogy találja ki az első mondatot.Segítsünk egy kicsit,hogy elég ihlető legyen.Pl.Hol volt,hol nem volt,volt egyszer egy fiú...ez kevés.Ehelyett kezdődjön inkább így:Hol volt,hol nem volt,volt egyszer egy fiú,akinek a fején egy gomba nőtt.Minden nap írjon hozzá egy mondatot- de csak egyet -lehetőleg ugyanabban az időpontban,s így növekedjen a történet napról napra.

Mesemondás (óvodásoknak):Kérdezzük meg gyermekünket,hogy mi a kedvenc meséje (otthon,vagy az óvodában szülő,illetve óvonéni által olvasottak közül).Ültessük le az ágyába és kérjük el,hogy mesélje el nekünk.Akár a mi ágyunknál is játszhatjuk ezt és most mi fekszünk,a gyermekünk mesél nekünk.Egy ilyen mesemondás alkalmából sokminden kiderül arról,milyen a gyermekünk szókincse,illetve hogyan tud elmesélni egy történetet.Ha nem megy neki,akkor segítsük és játsszuk gyakran ezt a játékot,így egyre ügyesebb lesz.

Vágás (2 éveseknek):Tanítsuk meg a kicsi gyermeket az olló kezelésére.Tompa végű ollót használjunk,mi a baba körömvágó ollót használtuk,tökéletesen megfelel,nem böki meg magát vele.Kezdjük azzal,hogy megtanítjuk a kicsit nyisszantani,azaz egyetlen vágást ejteni.Adjunk neki keskeny papírcsíkokat (ne legyen túl vékony) és csináltassunk vele konfettiket.Fokozatossan szélesítsük a csíkokat,hogy egyre többet kelljen nyisszantania.Ezeket a darabokat felragaszthatjuk papírra is.

Utána tanítsuk meg a papír kezelésére.Tépessünk a gyerekkel rövidebb,majd egyre hosszabb darabokat újságpapírból.Nagyon fogja élvezni! Ha ez jól megy,tépjünk csíkokat,majd tépjünk körbe sarkokat,végül egy képet.Próbáljunk cikkcakkokat rajzolni és azt próbáltassuk vele követni a tépésnél.

Ha már tudja kezelni az ollót és a papírt is,felkészült rá,hogy együtt is használja őket.Kezdésként rajzoljunk vonalakat,hogy azok mentén vágjon.Ez lassú  és nehéz folyamat,de ha sikerül, javul az ujjak finommozgása és a szem-kéz koordináció.Megkönnyíti a ceruzahasználatot is.Óvodásokkal is nyugodtan gyakoroljátok,ha nem megy neki a vágás.(Forrás:Dr.Dorothy Einon:Kreatív játékok)

Jó szórakozást mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogdakezem.blog.hu/api/trackback/id/tr524882677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása